Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Δεν θα πιστεύετε για ποιο λόγο κλαίνε τα μωρά τη νύχτα...

Η τάση των νεογέννητων να ξυπνούν τη νύχτα, ώστε να θηλάσουν είναι ένα χαρακτηριστικό τους, το οποίο αναπτύχθηκε για να «μειώσει» τη γονιμότητα των μητέρων τους,
σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κορυφαίος εξελικτικός βιολόγος, Ντέιβιντ Χέιγκ, από το Τμήμα Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.



Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Evolution, Medicine and Public Health», με αυτό τον τρόπο περιορίζεται ο αριθμός των αδελφών που θα αποκτήσουν και έτσι βελτιώνονται οι πιθανότητες επιβίωσής τους.



Επιστημονικά το γεγονός αυτό εξηγείται, καθώς ο θηλασμός δρα ως φυσικό αντισυλληπτικό κατά το πρώτο εξάμηνο μετά τον τοκετό, εμποδίζοντας τις γυναίκες να ανακτήσουν την έμμηνο ρύση τους.



«Το γεγονός αυτό ήταν ωφέλιμο για τους προγόνους μας, διότι όσο λιγότερα παιδιά είχε μία οικογένεια τόσο λιγότερος ανταγωνισμός υπήρχε για το ποιος θα καταναλώσει τα λιγοστά εφόδια που είχαν και τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος εξάπλωσης λοιμωδών νοσημάτων», εξηγεί χαρακτηριστικά ο δρ Χέιγκ.



Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, για το φαινόμενο αυτό πιθανώς ευθύνονται τα γονίδια των πατέρων.



Στοιχεία από μωρά με σύνδρομο «Angelman», μία σπάνια αναπτυξιακή διαταραχή που κάνει τα μωρά να μην ησυχάζουν ποτέ, υποδηλώνουν ότι τα πατρικά γονίδια είναι αυτά που καθορίζουν τον θηλασμό και την έγερση.



«Η ηλικία των έξι μηνών στην οποία τα μωρά ξυπνούν πιο συχνά μέσα στη νύχτα συμπίπτει με την χρονική περίοδο κατά την οποία οι μητέρες συνήθως ανακτούν τη γονιμότητά τους», αναφέρεται  χαρακτηριστικά στη μελέτη, κάτι που ενισχύει τη θεωρία ότι αυτή η «συμπεριφορά» είναι τμήμα της φυσικής κληρονομιάς μας.



Ωστόσο, εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη φαίνεται πως έχει ο δρ Τζέιμς Τζ. ΜακΚένα, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Notre Dame της Ιντιάνα, υποστηρίζοντας πως ο θηλασμός παρέχει μία σειρά από οφέλη σε μητέρα και μωρό, τα οποία υποδηλώνουν ότι η νυκτερινή έγερση του μωρού για να φάει μπορεί απλώς να είναι ένας τρόπος για να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο χορτάτο και υγιές.


Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/311377/den-tha-pisteuete-gia-poio-logo-klaine-ta-mora-ti-nuchta/#ixzz2yaywKs9r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τα μεγαλεία… σε αδιέξοδο η ΕΛΒΟ. (ΦΩΤΟ)

  Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) έζησε στα 41 χρόνια της ιστορίας της στιγμές μεγαλείου, δόξας, μεγάλης κερδοφορίας και επιτευγμάτων ...