Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Ryugyong Hotel: Η ιστορία του "Hotel of Doom" της Βόρειας Κορέας

 

PYONGYANG, NORTH KOREA - SEPTEMBER 11, 2018: A view of the Ryugyong Hotel, a 105-story, 330-metre-tall pyramid-shaped skyscraper, in the city of Pyongyang. Alexander Demianchuk/TASS (Photo by Alexander Demianchuk\TASS via Getty Images)

Το 1987, το έδαφος άνοιξε για να υποδεχτεί ένα νέο ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, την Πιονγιάνγκ. Ο ουρανοξύστης σε σχήμα πυραμίδας, ύψους άνω των 1.000 ποδιών, είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενεί τουλάχιστον 3.000 δωμάτια, καθώς και πέντε περιστρεφόμενα εστιατόρια με πανοραμική θέα.

Το ξενοδοχείο Ryugyong - πήρε το όνομά του από ένα ιστορικό μνημείο για την Πιονγιάνγκ που σημαίνει "πρωτεύουσα των ιτιών" - έπρεπε να ανοίξει μόλις δύο χρόνια αργότερα. Αλλά δεν το έκανε ποτέ.

Ενώ το κτίριο έφτασε στο προγραμματισμένο ύψος του το 1992, στάθηκε χωρίς παράθυρο και κοίλο για άλλα 16 χρόνια, το γυμνό σκυρόδεμά του εκτέθηκε, σαν ένα απειλητικό τέρας με θέα στην πόλη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το κτίριο, το οποίο επισκιάζει τα πάντα γύρω του, κέρδισε το ψευδώνυμο "Hotel of Doom".

Από τότε το ξενοδοχείο είναι επενδυμένο με μέταλλο και γυαλί και αργότερα εφοδιάστηκε με φώτα LED για να το μετατρέψει σε ένα πολύχρωμο νυχτερινό θέαμα. Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ξεκινήσει και σταματήσει πολλές φορές, πυροδοτώντας συνεχείς εικασίες σχετικά με το αν θα ανοίξει ποτέ στους επισκέπτες.

Ακόμα κλειστό μέχρι σήμερα, το Ryugyong Hotel είναι το ψηλότερο άδειο κτίριο στον κόσμο.


The Ryugyong Hotel in 2018.

Ένα πιόνι του Ψυχρού Πολέμου

Το ξενοδοχείο Ryugyong ήταν προϊόν της αντιπαλότητας του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ της Νότιας Κορέας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και του Βορρά που υποστηρίζεται από τη Σοβιετική Δημοκρατία. Ένα χρόνο πριν από την έναρξη της κατασκευής, μια εταιρεία της Νότιας Κορέας είχε κατασκευάσει αυτό που ήταν τότε το ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο, το Westin Stamford στη Σιγκαπούρη. Η πρωτεύουσα της Νότιας Σεούλ ετοιμαζόταν εν τω μεταξύ να φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, με τη χώρα να μεταβαίνει σε μια καπιταλιστική δημοκρατία.

Ως μέρος της πολιτικής αντίδρασης της Βόρειας Κορέας στα επιτεύγματα του Νότου, η Πιονγκγιάνγκ διοργάνωσε το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεότητας και Φοιτητών του 1989, ένα είδος σοσιαλιστικής εκδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων. Η χώρα σχεδίαζε να κατασκευάσει το τεράστιο ξενοδοχείο εγκαίρως για την εκδήλωση, κλέβοντας το παγκόσμιο ρεκόρ μακριά από το Νότο.

Ωστόσο, λόγω μηχανολογικών προβλημάτων δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως για το φεστιβάλ. Η κυβέρνηση είχε ήδη ρίξει δισεκατομμύρια στην εκδήλωση, χτίζοντας ένα νέο στάδιο, επεκτείνοντας το αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ και ανοίγοντας νέους δρόμους. Αυτό άσκησε πίεση στην αδύναμη οικονομία του ερημίτη, ενώ η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης την άφησε στερημένη από ζωτική βοήθεια και επενδύσεις.

Η Βόρεια Κορέα δεσμεύτηκε για οικονομική κρίση. Αν και η εξωτερική κατασκευή είχε ολοκληρωθεί, η κατασκευή σταμάτησε το 1992 και ένας γερανός εγκαταλείφθηκε στην κορυφή του κτιρίου.

The Ryugyong Hotel in 2008.

Μια μοναδική  κατασκευή

Το κτίριο αποτελείται από τρία φτερά, το καθένα κεκλιμένο σε γωνία 75 μοιρών, που συγκλίνει σε κώνο που περικλείει τους κορυφαίους 15 ορόφους, οι οποίοι προορίζονται για εστιατόρια και καταστρώματα παρατήρησης.

Το σχήμα της πυραμίδας είναι κάτι περισσότερο από αισθητική - είναι επειδή το Ryugyong, ασυνήθιστα για έναν ουρανοξύστη, είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα παρά από ατσάλι.

"Χτίστηκε έτσι, επειδή τα ανώτερα επίπεδα έπρεπε να είναι ελαφρύτερα", δήλωσε ο Calvin Chua, αρχιτέκτονας με έδρα τη Σιγκαπούρη, ο οποίος έχει ερευνήσει εκτενώς τον αστικορισμό της Πιονγκγιάνγκ, σε τηλεφωνική συνέντευξη. "Δεν είχαν προηγμένα δομικά υλικά, οπότε ήταν χτισμένο εξ ολοκλήρου από μπετόν. Δεν μπορείτε να πετύχετε έναν λεπτό πύργο με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να έχετε μια τεράστια βάση με κωνική κορυφή.

"Εάν κοιτάξετε την ιστορία της κατασκευής στη Βόρεια Κορέα από το τέλος του πολέμου της Κορέας, τα περισσότερα από τα κτίρια είναι κατασκευασμένα από σκυρόδεμα: Αυτό είναι το υλικό με το οποίο είναι εξοικειωμένο και η μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ σοβιετικών ή κομμουνιστικών κρατών βασίζεται καθαρά γύρω από σκυρόδεμα. "


Members of a Socialist Women's Union propaganda troupe perform a dance in front of the Ryugyong hotel in 2019.

Σύμφωνα με τον Chua, ο οποίος έχει εργαστεί στη Βόρεια Κορέα με τοπικούς αρχιτέκτονες, το Ryugyong μπορεί να έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με βουνό, όχι ως πυραμίδα, επειδή τα βουνά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον συμβολισμό της χώρας. Η επίσημη βιογραφία του Kim Jong Il, του αποθανόντος πατέρα του σημερινού κυβερνήτη Kim Jong Un, δηλώνει ότι γεννήθηκε σε ένα μυστικό στρατιωτικό στρατόπεδο στο όρος Paektu, το ψηλότερο βουνό της κορεατικής χερσονήσου που απεικονίζεται στο εθνικό έμβλημα της Βόρειας Κορέας. (Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Kim Jong Il γεννήθηκε στη Ρωσία.)

"Είναι ένα πολύ εμβληματικό κτίριο, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να σκεφτούμε πού βρίσκεται σε σχέση με ολόκληρο το ύφασμα της πόλης της Πιονγκγιάνγκ", δήλωσε ο Τσούα. "Είναι σαν ένα είδος οβελίσκου. Εάν σκεφτείτε τον οβελίσκο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου της Ρώμης, παρέχει ένα [φάρο] για την πόλη εκτός από τον συμβολισμό της. Το Ryugyong είναι παρόμοιο, αλλά είναι επίσης πιο συμβολικά καθορισμένο."

Μια δεύτερη αρχή

Το 2008, μετά από 16ετή παύση, η κατασκευή ξαναρχίστηκε ξαφνικά, ως μέρος μιας συμφωνίας με την Orascom, ενός αιγυπτιακού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που ανέλαβε την κατασκευή δικτύου 3G της Βόρειας Κορέας.

Ο σκουριασμένος παλιός γερανός που στεκόταν πάνω στο κτίριο για δύο δεκαετίες αφαιρέθηκε τελικά. Εργαζόμενοι με τη βοήθεια Αιγύπτιων μηχανικών εγκατέστησαν γυάλινες και μεταλλικές πλάκες στη δομή του σκυροδέματος με κόστος 180 εκατομμύρια δολάρια, γυαλίζοντας εντελώς και δίνοντας στο κτίριο μια γυαλιστερή, κομψή εμφάνιση. Το έργο, που ολοκληρώθηκε το 2011, πυροδότησε εικασίες σχετικά με το άνοιγμα του ξενοδοχείου. Στα τέλη του 2012, ο γερμανικός ξενοδοχειακός όμιλος Kempinski ανακοίνωσε ότι το Ryugyong θα ανοίξει εν μέρει υπό τη διαχείρισή του στα μέσα του 2013, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε λίγους μήνες αργότερα, δηλώνοντας ότι η είσοδος στην αγορά δεν ήταν "προς το παρόν δυνατή".

The cladding of the concrete shell.

Οι μακροχρόνιες φήμες ότι το κτίριο ήταν δομικά αβάσιμο λόγω των κακών τεχνικών κατασκευής και τα υλικά κέρδισαν ξανά μια δύναμη. Το 2014, μια πολυώροφη πολυκατοικία 23 ορόφων κατέρρευσε στην Πιονγιάνγκ, επειδή η κατασκευή "δεν έγινε σωστά", σύμφωνα με αναφορές κρατικών μέσων της Βόρειας Κορέας.
"Κρίνοντας από το εξωτερικό, το κτίριο φαίνεται δομικά υγιές, αν και το εσωτερικό μπορεί να είναι μια διαφορετική ιστορία", δήλωσε ο Chua. "Νομίζω ότι το πραγματικό πρόβλημα μπορεί να είναι η ευκολία της αντιμετώπισής του, επειδή κατασκευάστηκε με σκυρόδεμα και θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να επανασυνδέσετε τις απαραίτητες υπηρεσίες και συστήματα εξαερισμού που δημιουργήθηκαν αρχικά με τις προδιαγραφές της δεκαετίας του 1980. Αυτό θα ήταν πολύ πιο εύκολο με μεταλλική κατασκευή. "

Φωτογραφίες από το εσωτερικό του ξενοδοχείου από το 2012 αποκάλυψαν ότι, στο εσωτερικό, είχε γίνει πολύ λίγη δουλειά. Οι εικόνες τραβήχτηκαν από τον Simon Cockerell, γενικό διευθυντή στο Koryo Group, μια εταιρεία με έδρα το Πεκίνο που ειδικεύεται στις βόλτες της Βόρειας Κορέας και έναν από τους πολύ λίγους αλλοδαπούς που βρισκόταν στο ξενοδοχείο Ryugyong.


Koryo Tours IMG_0429

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τα μεγαλεία… σε αδιέξοδο η ΕΛΒΟ. (ΦΩΤΟ)

  Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) έζησε στα 41 χρόνια της ιστορίας της στιγμές μεγαλείου, δόξας, μεγάλης κερδοφορίας και επιτευγμάτων ...