Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Εχθές ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε 18 ηγέτες Ευρωπαϊκών κρατών ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη εάν δεν διευθετηθεί το χρέος της Ουκρανίας ύψους 2,2 δις δολαρίων.
Η Ουκρανία αποτελεί το κύριο κόμβο αγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Όταν το Ρωσικό αέριο διοχετεύεται προς την Ευρώπη η Ουκρανία λαμβάνει τις ποσότητες που της αντιστοιχούν από τους ίδιους αγωγούς. Το πρόβλημα είναι ότι η Ουκρανία δεν αποπληρώνει την Ρωσία για τις ποσότητες φυσικού αερίου που καταναλώνει βασιζόμενη στο γεγονός ότι εάν η Ρωσία σταματήσει την παροχή προς την Ουκρανία θα σταματήσει και την παροχή προς την Ευρώπη , εφόσον η γραμμή παροχής είναι η ίδια .


Η Ρωσία διέκοψε την παροχή αερίου στην Ουκρανία το 2006 και 2009 όταν και πάλι είχαν συσσωρευτεί χρέη της χώρας προς την Gazprom  με συνέπεια την διακοπή παροχής αερίου και στην Ευρώπη.

Ωστόσο η χθεσινή ανακοίνωση της Ρωσίας κρύβει πολύ περισσότερα από μια άσκηση πίεσης για την αποπληρωμή χρεών.

Η απειλές της Ρωσίας για την διακοπή παροχής αερίου στην Ευρώπη αποδεικνύουν πρώτα απ όλα ότι η Ρωσία είναι απρόσβλητη από τις οικονομικές κυρώσεις που θα ήθελαν να τις επιβάλλουν οι δυτικοί.
Εκεί που όλοι θα περίμεναν την Ρωσία να ανησυχεί για την χάραξη νέας ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης με στροφή σε εναλλακτικούς πάροχους όπως η Αφρικανικές χώρες - πολιτική που υποτίθεται θα μείωνε την ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία και την μείωση των εσόδων της Gazprom από τις εξαγωγές αερίου - η ίδια η Ρωσία απειλεί με σπάσιμο των ενεργειακών εμπορικών δεσμών. Δηλαδή η Ρωσία ένα βήμα μπροστά από τους δυτικούς ανακοινώνει περιφρονώντας την υποτιθέμενη σπουδαιότητα της Ευρώπης ως καταναλωτή και πελάτη της Gazprom  ότι αδιαφορεί για την Ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά .

Οι οφειλές προς την Ρωσία από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ όπως η Βουλγαρία-Ρουμανία -Ουκρανία είναι το σύνηθες φαινόμενο. Η Ρωσία εξάγει φυσικό αέριο προς αυτές τις χώρες και λαμβάνει τα οφειλόμενα με καθυστερήσεις ετών.
Η Ρωσία μπορεί και ανέχεται τις καθυστερήσεις στις αποπληρωμές των οφειλών επειδή έχει ρευστότητα κάτι που δεν συμβαίνει με τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλήθεια  ποιες οικονομικές κυρώσεις μπορούν να σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι όταν η Ρωσία από μόνη της αποκηρύττει την ευρωπαϊκή αγορά, αδιαφορώντας για τα έσοδα που θα χάσουν. Υπάρχει ποτέ περίπτωση κάποια χώρα η οποία έχει ανάγκη απο ρευστό να αποκηρύσσει ολόκληρη ήπειρο από πελάτη της ;

Όμως η Ρωσία έχει ακόμα πιο μακρόπνοα σχέδια και στρατηγική από μια απλή αντιπαράθεση με την Ευρώπη. Η Ρωσία με την απειλή διακοπής παροχής του φυσικού αερίου προωθεί το σχέδιο της για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου south stream. Ο αγωγός αυτός σχεδιάσθηκε για να τροφοδοτεί την Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία . Η διαδρομή του περιελάμβανε υποθαλάσσιο τμήμα στην Μαύρη θάλασσα το οποίο θα ένωνε τις Ρωσικές ακτές με την Βουλγαρία. Από εκεί ο αγωγός θα διακλαδώνονταν προς κεντρική Ευρώπη μέσω Σερβίας και Ιταλίας μέσω Ελλάδας.
Ο SOUTH STREAM μέχρι σήμερα δεν έχει κατασκευασθεί εφόσον έχει συναντήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες από αντιρωσικούς κύκλους στην Ευρώπη και ΗΠΑ. Η κατασκευή του αγωγού θα αύξανε τις Ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη χωρίς την εξάρτηση της ασταθούς Ουκρανίας.
Ωστόσο η Γερμανία στην προσπάθεια της να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό φυσικό αέριο προωθεί την κατασκευή του TAP, αγωγού που θα φέρει στην Ευρώπη αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Όμως τα αποθέματα του Αζερμπαϊτζάν κατά πολλούς αναλυτές και παράγοντες της ενεργειακής αγοράς δεν επαρκούν για  την κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης με αποτέλεσμα να υποβόσκει πόλεμος στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση μεταξύ των υποστηρικτών του SOUTH STREAM και του TAP.
Θύμα αυτού του πολέμου αποτέλεσε και η κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή το 2010 όταν υποστήριξε ανοιχτά την κατασκευή του SOUTH STREAM.

Ο Πούτιν επανέρχεται δριμύτερος διεκδικώντας ρεβάνς .

Η Ρωσία ποτέ δεν εγκατέλειψε το σχέδιο κατασκευής του SOUTH STREAM  και μέχρι πριν την Ουκρανική κρίση σχεδίαζε την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του στην Τουρκική AOZ της Μαύρης θάλασσας . Με την προσάρτηση της Κριμαίας η Ρωσία δεν έχει ανάγκη πλέον την Τουρκία εφόσον σχεδιάζει την κατασκευή του αγωγού δια μέσω Κριμαίας. Η Κριμαία συνδέεται ηπειρωτικά με τον τερματικό σταθμό στο Ρωσικό έδαφος από τον οποίο θα αρχίζει ο αγωγός και βρίσκεται πολύ κοντά στην κεντρική Ευρώπη από ότι η Βουλγαρία η οποία θα αποτελούσε το τερματικό υποδοχής του υποθαλάσσιου τμήματος.Βέβαια η Ρωσία θα πρέπει πρώτα να πάρει την έγκριση και των άλλων εταίρων που θέλουν να επενδύσουν και να συγχρηματοδοτήσουν τον αγωγό αλλά δύσκολα κανείς θα αρνηθεί την ευκολία που παρέχει το πέρασμα του αγωγού απο την Κριμαία.

Οι πρόθεση της Ρωσίας για αλλαγή της διαδρομής του αγωγού απο την Τουρκική ΑΟΖ της Μαύρης θάλασσας με αυτή της Κριμαίας ανακοινώθηκε την 9 Απριλίου 2014. Μέχρι τότε ο SOUTH STREAM είχε γίνει αντικείμενο εκβιασμού από την Ε.Ε.προς την Ρωσία εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας.

Η Ε.Ε και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,κάποιος κ.Ζοζέ  Μπαρόζο, θέλοντας να φοβίσει τον Πούτιν εξήγγειλε εκ νέου το πάγωμα των σχεδίων και προετοιμασιών για την κατασκευή του south stream μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Βέβαια η στάση της Ε.Ε. είναι αυτοκτονική εφόσον αυτή είναι που χρειάζεται το ρωσικό αέριο και οχι η Ρωσία την ευρωπαική ένωση

Η Ρωσία με το σταμάτημα της παροχής αερίου στην Ευρώπη με το επιχείρημα των οφειλών της Ουκρανίας στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως πρέπει να κατασκευασθεί ο south stream . O κ.Πούτιν εκβιάζει με εύσχημο τρόπο την ευρωπαϊκή ένωση η οποία πλέον πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η βορειοΑφρικανικές χώρες και η Νορβηγία δεν μπορούν να αντικαταστήσουν επαρκώς την Ρωσία στην παροχή φυσικού αερίου αλλά και η Ουκρανία ως κόμβος παροχής αερίου έχει τελειώσει πια.
Σε κάθε περίπτωση η Ρωσία με την στάση της αποδεικνύει ότι έχει αποφασίσει να ασκήσει άκαμπτη ενεργειακή και γενικότερα εξωτερική πολιτική προς την Ευρώπη, κάτι που δείχνει ότι ο Πούτιν νοιώθει πανίσχυρος.
Η Ευρώπη μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί ανίκανη να καταλάβει ότι ο Βλ. Πούτιν δεν έχει καμία σχέση με τους ηγέτες της ευρωπαϊκής ένωσης οι οποίοι χωρίς όραμα οδηγούν τις χώρες τους στην μητέρα των κρίσεων υποδουλωμένοι στην Γερμανική οικονομική δικτατορία. Οι πράξεις και τα έργα του Πούτιν δείχνουν ηγέτη ο οποίος έχει πάρει αποφάσεις, έχει μελετήσει σε βάθος και έχει προβλέψει τις κινήσεις των αντιπάλων του και ότι με την πάροδο του χρόνου θα κλιμακώνει το επίπεδο των προκλήσεων του προς την ευρωπαϊκή ένωση.
Greek Spirit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τα μεγαλεία… σε αδιέξοδο η ΕΛΒΟ. (ΦΩΤΟ)

  Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) έζησε στα 41 χρόνια της ιστορίας της στιγμές μεγαλείου, δόξας, μεγάλης κερδοφορίας και επιτευγμάτων ...