Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Η Κίνα στο μυαλό της Ασίας

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping έκανε την πρώτη του επίσκεψη ως επικεφαλής κράτους στην Ινδία, εν τω μέσω προσδοκιών για πρωτοφανή επίπεδα κινεζικής
χρηματοδότησης για τις υποδομές της Ινδίας αλλά και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τις εντάσεις στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο νέος εθνικιστής πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, επέστρεψε μόλις από το Τόκιο όπου αγκάλιασε τον πρωθυπουργό Shinzo Abe και υπέγραψε την αύξηση των εμπορικών και αμυντικών δεσμών με την Ιαπωνία. Ο χορός της Ινδίας –μεταξύ στρατηγικής περιφρόνησης και οικονομικής σκέψης- απεικονίζει το δίλημμα της Ασίας, με την Κίνα στο μυαλό της.

Σε ένα νέο policy brief, ο Francois Godemont, διευθυντής του προγράμματος του ECFR για την Ασία και την Κίνα, υποστηρίζει ότι οι εντάσεις στην Ανατολική Ασία έχουν γίνει το new normal και ότι είναι σαφές πως το εμπόριο δεν εγγυάται ειρήνη και σταθερότητα. Δηλώνει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να περιορίσει τον ρόλο της στην Ασία στο εμπορικό κομμάτι ή ως «ήπια» δύναμη, αλλά πρέπει να βοηθήσει ώστε να διατηρηθεί μια σταθερή ισορροπία ασφάλειας στην περιοχή.

Στην ανάλυσή του, «China on Asia's Mind», ο Francois Godement προσδιορίζει τις πιθανές απειλές στην σταθερότητα στη Νοτιοανατολική και Βορειοανατολική Ασία:

Ο εθνικισμός αυξάνεται παρά το ότι αυξάνεται και η οικονομική αλληξετάρτηση, καθώς τα αυταρχικά καθεστώτα και οι δημοκρατικοί πολιτικοί επίσης, αναζητούν την στήριξη της εγχώριας κοινής γνώμης.

Αμφιβολίες στην Ασία για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να διατηρήσει τις πολλές υποσχέσεις ασφάλειας , δημιουργούν μια «γκρίζα ζώνη» πιθανών διαμαχών.

Η αβεβαιότητα για την ενδεχόμενη κατάρρευση ή την ειρηνική μεταμόρφωση της Βόρειας Κορέας και η ανάγκη της Σεούλ για μακροπρόθεσμη κινεζική συνεργασία.

(capital)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τα μεγαλεία… σε αδιέξοδο η ΕΛΒΟ. (ΦΩΤΟ)

  Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) έζησε στα 41 χρόνια της ιστορίας της στιγμές μεγαλείου, δόξας, μεγάλης κερδοφορίας και επιτευγμάτων ...