Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ο φόβος για περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας Έμπολα κυριαρχεί στη Λιβερία. Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του θανατηφόρου ιού από τον περασμένο Μάρτιο.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιεί ότι τα νέα κρούσματα του ιού αυξάνονται ραγδαία.
Ωστόσο, ο φόβος της προσβολής από τον Έμπολα δεν είναι το μόνο που απασχολεί του Λιβεριανούς. Εξίσου μεγάλη είναι η ανησυχία για διάγνωση του ιού σε άτομα που δεν πάσχουν από τον ιό. «Τα νοσοκομεία μου προκαλούν μεγάλο φόβο» λέει ο Ρόλαντ Σαντ, κάτοικος της λιβεριανής πρωτεύουσας Μονρόβια. «Ο Έμπολα είναι τεράστιο θέμα. Ακόμη κι αν έχεις ελονοσία, θα σου πουν ότι πρόκειται για Έμπολα» προσθέτει ο Σαντ φοβούμενος το ενδεχόμενο ότι μία λανθασμένη διάγνωση θα μπορούσε να τον οδηγήσει για ημέρες ή και εβδομάδας σε κάποιον σταθμό καραντίνας των ασθενών του Έμπολα.
Ιατρικό προσωπικό σε απόγνωση

O νοσηλευτής Τζέιμς Γκμπάτα καλεί τους συμπολίτες του να μην φοβούνται τα νοσοκομεία
Σύμφωνα με οδηγία του υπουργείου Υγείας της Λιβερίας, όλες οι περιπτώσεις διάρροιας και πυρετού οφείλουν να αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει κρούσματα του Έμπολα. Στο Νιου Κρου Τάουν, μία παραγκούπολη σε κοντινή απόσταση από τη Μονρόβια βρίσκεται το νοσοκομείο Redemption, ένα διακεκριμένο νοσοκομείο που διαθέτει δική του μονάδα απομόνωσης των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα. Εκεί εργάζεται ως νοσηλευτής ο Τζέιμς Γκμπάτα, ο οποίος απευθύνει ένα μήνυμα σε όλους του συμπολίτες του: «Μην φοβάστε. Μην σκέφτεστε ότι τα νοσοκομεία δεν είναι ασφαλή. Το νοσοκομείο είναι ο καλύτερος τόπος για όλους τους ασθενείς».
Ωστόσο, οι απρόσμενη εξάπλωση της επιδημίας έχει φέρει σε απόγνωση ακόμη και το ιατρικό προσωπικό. «Μετά το ξέσπασμα του Έμπολα χάσαμε τον περασμένο Ιούλιο τον γιατρό Σάμιουελ Μπρισμπάν» λέει ο Ντεϊλούε Γκόα, εκπρόσωπος του Τζον Φ. Κένεντι Memorial Medical Center, ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στη Μονρόβια. Όπως αναφέρει ο ίδιος, μετά το θάνατο του γιατρού, πολύ εργαζόμενοι εγκατέλειψαν το νοσοκομείο φοβούμενοι για τη ζωή τους, ενώ το παράδειγμά τους ακολούθησαν στη συνέχεια και οι ασθενείς. Αυτό το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό για την παράλυση που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του Έμπολα στο εγχώριο σύστημα υγείας.

Παραμελείται η αντιμετώπιση AIDS και ελονοσίας
Το σύνολο της προσοχής έχει στραφεί στην αντιμετώπιση του ιού την ώρα που άλλες πολύ πιο θανατηφόρες ασθένειες εξακολουθούν να «θερίζουν» στη χώρα. Παρά τα πολυάριθμα θύματα του Έμπολα, ο ιός σκοτώνει πολύ λιγότερους ανθρώπους από τους υπ΄αριθμόν ένα κινδύνους, την ελονοσία και τον ιό του AIDS. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στη Λιβερία είναι οροθετικοί. Ένας από αυτούς είναι και η Τζότζο Μπάισα. Όπως λέει, «από τη στιγμή που ξέσπασε ο Έμπολα η εκστρατείες ενημέρωσης έχει μείνει πρακτικά στάσιμη. Η πρόσβαση σε φάρμακα είναι προβληματική, επειδή πολλά νοσοκομεία είναι κλειστά».
Η Μπάισα αναφέρει ότι στο μεταξύ έχουν κλείσει και πολλά κέντρα αντιμετώπισης του AIDS, τα οποία μεταξύ άλλων φροντίζουν για την αποτροπή της μετάδοσης του θανατηφόρου ιού από τις μητέρες-φορείς στα παιδιά τους. Ένα σκάνδαλο, όπως καταγγέλλει η Σίνθια Κουάκα, πρόεδρος του λιβεριανού Δικτύου Ενίσχυσης του Ρόλου των Γυναικών. Όπως λέει η ίδια, «οι συνάνθρωποί μας απλά πεθαίνουν. Δεν έχουμε πλέον καλά θεραπευτικά κέντρα και όλος ο κόσμος ασχολείται αποκλειστικά με τον Έμπολα».
(Deutsche Welle )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από τα μεγαλεία… σε αδιέξοδο η ΕΛΒΟ. (ΦΩΤΟ)

  Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) έζησε στα 41 χρόνια της ιστορίας της στιγμές μεγαλείου, δόξας, μεγάλης κερδοφορίας και επιτευγμάτων ...